terug naar Persberichten

Federatie Nederlandse Kattenverenigingen

PERSBERICHT april 2008

BRITS LANGHAAR
Het ras Brits Langhaar heeft met ingang van 7 maart 2008 nu de status ”voorlopig erkend”. Er waren op de show in Aalsmeer op 2 maart 2008 ruim voldoende katten aanwezig waarvan ¾ een U heeft behaald. Dit ras kan nu geshowd worden en wordt gekeurd volgens de rasstandaard, maar ze kunnen nog geen certificaten voor titels krijgen. Keurmeesters kunnen adviezen geven om op die manier de fokkers te helpen het ras verder te verbeteren. Na minimaal 3 jaar kan er een show voor de volledige erkenning plaats vinden, kijk voor regels voor een volledige erkenning van een nieuw ras bij procedures.
Het ras Brits Langhaar mag niet meedoen aan de BIS-series. Wel mogen ze BIV-prijzen krijgen en er mogen ook speciale prijzen worden uitgereikt. Ze staan achteraan in de catalogus, met de vermelding ‘voorlopig erkend’.

BRITS KORTHAAR VARIANT
De term ‘variant’ wordt in de Cat Fancy gebruikt voor korthaarkatten die een gen voor korthaar hebben, maar ook één gen voor langhaar. Deze variant-korthaarkatten kunnen langharige kittens voortbrengen als zo’n variant gepaard wordt aan een andere variant of aan een langhaarkat.
Zuivere korthaarkatten zullen nooit een langhaarkitten kunnen voortbrengen omdat zij het gen voor langhaar missen. Bij alle rassen waar een kortharige en langharige versie van is, zoals de Siamees/Balinees, Oosters Korthaar/Mandarin, Rus/Nebelung, Abessijn/Somali wordt de term variant in de stamboeken gebruikt.
Door de voorlopige erkenning van de Brits Langhaar ontstaan er nu ook officieel Brits Korthaar varianten. Per 1 augustus wordt de term VARIANT toegevoegd aan de rasnaam op een stamboom van een Brits Korthaar als:

Dit gaat niet in met terugwerkende kracht omdat er in het verleden regelmatig langharen in het Brits Korthaar bestand zijn ingekruist. Het is ondoenlijk voor de stamboeken om dat bij alle reeds ingevoerde katten te gaan veranderen.

CAC-LIJST
Van de CAC-lijst zijn afgevoerd de rassen German Rex, Manx en Japanse Bobtail. Dit betekent dat er met deze katten niet meer geshowd kan worden bij FNK verenigingen voor titelcertificaten. Ze kunnen uitsluitend geshowd worden in de Huiskattenklasse.

KATTENKOEPEL
De FNK neemt deel aan de oprichting van een Kattenkoepel. In deze Kattenkoepel kunnen vele verschillende organisaties zitting nemen die het welzijn van de kat centraal hebben staan. Een afgevaardigde van de Kattenkoepel zal zitting nemen in de Raad van Toezicht van het Platform Verantwoord Huisdierenbezit (PVH). Het PVH is het enige orgaan dat direct contact heeft met het Ministerie van LNV.

CHIPPEN
Tot grote tevredenheid van de FNK chippen steeds meer fokkers vrijwillig hun katten.
Het bestuur is blij dat zoveel fokkers hier het belang van inzien en dat ook steeds meer kopers alleen een gechipt dier willen aanschaffen.
Zeker als er testen voor de gezondheid zijn gedaan, kunnen deze alleen maar zijn gedaan met een gechipt dier, bij de dierenarts, om vast te stellen dat het inderdaad om dit dier gaat.
Dus wilt u een geldige test laten doen met uw kat, dan is dit enige juiste weg:
Swab of bloed af laten nemen door de dierenarts en de kat dient gechipt te zijn.
Indien niet aan deze voorwaarden wordt voldaan, is een test niet controleerbaar en zonde van uw geld omdat de test niet traceerbaar is naar één bepaalde kat met die chip, dus niet betrouwbaar.

RASSEN DIE NOOIT ERKEND ZULLEN WORDEN DOOR DE FNK
Wellicht ten overvloede, maar omdat het weer speelt in de media.
De FNK zal nooit meer een nieuw kattenras erkennen waarin een wilde katachtige is gekruist, zoals de Savannah of Ashera.
De Munchkin, kat met achondroplasie (dwerggroei), zal ook nooit erkend worden door de FNK.
Deze besluiten zijn jaren geleden al genomen.

Secretaris FNK
Siska de Boer